Let’s Be Social Athens

Όλα όσα έγιναν στην Γιορτή Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Lets be Social Athens!

Με την ανάδυση της ανάγκης για την συνέχιση προσπαθειών ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, που προέκυψε μέσα από τη συμμετοχή περισσότερων από (20) είκοσι κοινωνικών επιχειρήσεων, των (10) δέκα θυλάκων κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην πόλη μας και περισσότερων από 300 τριακοσίων συμπολιτών μας, που συμμετείχαν στα (4) τέσσερα διαδραστικά εργαστήρια και τη μικρή Ημερίδα του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η διήμερη γιορτή «LetsBeSocial».

Τα συμπεράσματα πολλά και οι ιδέες που γεννήθηκαν ακόμα περισσότερες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, κ.Α.Γαληνός : «… χρειάζεται να βρούμε τη μέση οδό όπου οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνικό όφελος συμβαδίζουν. Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο δρόμος των κοινωνικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των κοινωνικών επιχειρηματιών. Ο δρόμος αυτός είναι σίγουρα δύσβατος κι απαιτεί υπομονή και επιμονή. Γι αυτό συμβολικά στο Εργαστήριο του Επιχειρώ Κοινωνικά για τις Πόλεις και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα τον ονομάσαμε συμβολικά «Ο δρόμος της χελώνας»…. Η Γιορτή Κοινωνική Επιχειρηματικότητας, έχει άλλωστε αυτό το νόημα, να δείξει ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα, υπάρχει και αναπτύσσεται συνεχώς στην Αθήνα, σε μία Αθήνα που αλλάζει, δείχνοντας υγιή αντανακλαστικά σε μία εποχή με συνεχείς προκλήσεις.»

Μέσα από τα εργαστήρια της 1ης ημέρας «Ο δρόμος της Χελώνας» – Πόλεις και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και «Αδρανείς Χώροι Δραστήριοι Πολίτες» Ελεύθεροι Χώροι για Δημόσια Χρήση, αναδείχθηκε η επιθυμία για περαιτέρω δικτύωση και συνεργασία μεταξύ συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, την ίδια ώρα που ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει θεσμικά και ενισχυτικά δημιουργώντας μία θεματική πλατφόρμα και σχετικές δράσεις.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Α: “Ο δρόμος της Χελώνας” – Πόλεις και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Στο β’ εργαστήριο για τη χρήση δημόσιων χώρων αναδείχθηκαν τα σημαντικότερα εμπόδια/προκλήσεις στην χρήση κενών χώρων στην πόλη με αναφορά σε παραδείγματα από την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική και υπογραμμίστηκε ο ρόλος του Δήμου στην δημιουργία πιλοτικών δράσεων αλλά και ενός πλαισίου μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου χρήσης των ελεύθερων χώρων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Β.” Αδρανείς Χώροι Δραστήριοι Πολίτες” – Ελεύθεροι Χώροι για Δημόσια Χρήση

Η 2η ημέρα της Γιορτής για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα, ξεκίνησε με την μικρή Ημερίδα για τον Ρόλο της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Πολιτική, στην προσπάθεια μας να αναφερθούν ευαίσθητα θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα αλλά και να παρουσιάσουμε λύσεις που οι κοινωνικοί επιχειρηματίες τολμούν να προσφέρουν. Στην μικρή Ημερίδα κατέθεσαν την εμπειρία τους, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί κα Μαρία Ηλιοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του Πάρκου για το Παιδί και τον Πολιτισμό,  ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης και Προσφύγων κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος υπογράμμισε τις διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος για την Αθήνα αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που εμφανίζονται στον κοινωνικό ιστό.

Από την πλευρά τους είχαν προσκληθεί οι κοινωνικές επιχειρήσεις «Άγγιγμα Ζωής», «Μύρτιλλο Καφέ» και η «Συντεχνία του Γέλιου», οι οποίες μέσα από τη δράση τους έχουν αντιμετωπίσει κοινωνικές ανάγκες στου τομείς της υγείας, της ψυχικής υγείας αλλά και της αξιοποίησης του θεατρικού παιχνιδιού για την ενσωμάτωση παιδιών μεταναστών.

Παράλληλα από το πρωί ο πεζόδρομος γέμισε δράσεις και χρώματα, καθώς η ημέρα ήταν ειδικά αφιερωμένη στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τους θύλακες κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι οποίοι μέσα από pop up δράσεις  και μία έκθεση της δουλειάς και του έργου τους έφεραν τους συμμετέχοντες κοντά με την προσπάθεια τους στην πράξη.

Στα εργαστήρια της 2ης ημέρας «Τροφή για Σκέψη» Διατροφικά Συστήματα και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και «Λεφτά Υπάρχουν;» Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Κοινωνικές Επιχειρήσεις, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τρόπους με τους οποίους συμβάλλει η κοινωνική επιχειρηματικότητα σε ένα δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό σύστημα και πρότειναν λύσεις σχετικά με στρατηγικές ώστε να είναι σε θέση  ο τομέας της διατροφής να στηρίξει την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και παρουσίασαν διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο ΕΣΠΑ, τη μικροχρηματοδότηση, τα βραβεία επιχειρηματικότητας, το crowdfunding, τον Νέο Επενδυτικό Νόμο, κλπ

Πατήστε εδώγια να δείτε τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Γ.”Τροφή για σκέψη”Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Δ.”Λεφτά υπάρχουν;;;” Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

Η πρώτη γιορτή για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε για να συνδέσει, να ενώσει και να ενδυναμώσει τη δράση όλων των κοινωνικών επιχειρήσεων και των φορέων που προσπαθούν καθημερινά να προσφέρουν τη δική τους πινελιά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας, μέσα από μία υγιή επιχειρηματικότητα, με σκοπό το κοινό καλό.

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Γιορτής Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές και τις δράσεις των κοινωνικών επιχειρήσεων και των θυλάκων κοινωνικές επιχειρηματικότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.